dijous, 27 de juny del 2013

NARCÍS PERICH... A taula!

 Feia temps que em rondàven receptes pel sheriff d'Alella, fins avui mateix que m'he decidit.
Alella té per excel-lència el vi, ja amb una D.O (Denominació d'Origen). També (si no vaig errat) un plat típic d'allà com són les peres al vi.

Doncs de la comarca del Maresme he agafat productes estrella com les cireres (d'Arenys de Munt), el calamar (diferents pobles de comarca). Les prunes dessecades ja no és només del Maresme si no dels Països Catalans.
Hagués estat un plat molt “cansat” fer “peres al vi” o afegir “vi d'Alella” al plat... prefereixo agafar l'essència d'en Narcís Perich com el veig jo en format cuina.

Com amb la seva música... si aquest plat hi jugueu, i aneu tastant per parts, ara junts després junts... és una experiència semblant a escoltar en Narcís, tot un plaer. Unes cançons treballades i amb tonalitats diferents, amb colors de mitja tarda, a regust de préssecs o com un suau te de menta i arribant fins arribar aquest plat.
“Un pas ferm”, el seu últim treball ben recomanat!



Mandonguilles amb cireres, calamar i prunes dessecades
  • 250g Carn picada
  • Brou de verdures o pollastre
  • 1 Calamar (o una sèpia depen del tamany)
  • 3 Cebes
  • 1 Grapat de cireres
  • 1 Grapat de prunes dessecades
  • 5 Tomàquets madurs
  • Sal
  • Pebre
  • Julivert
  • 1 ou
  • Pa ratllat



Primer de tot agafarem la carn picada i farem les mandonguilles. A un bol, mesclarem un ou, pa ratllat (una mica només) el julivert la sal i el pebre. Quan ja ho tinguem a punt farem les boles (vaja, les mandonguilles!) i les anirem enfarinant i fregint (no massa oli). Les apartarem.

Amb el mateix oli i sofregirem la ceba (pelada i tallada a mitges llunes fines) amb una punta de sal. Si veiem que hi ha massa oli, en treurem una mica, si no ens carreguerem el plat.

Seguidament quan la ceba ja estigui al gust de daurat hi afegirem el pebrot vermell (net i tallat a trossets petits). Ho deixarem fer uns minuts a foc lent i tapat.

A continuació el grapat de prunes (dessecades) senceres cap dins! I tornarem a tapar.

Als Països Catalans la fruita dessecada en tenim constància des de l'edat mitjana. Per èpoques de nadal són molt emprades sobretot pel farcit del pollastre o ja fora de nadal el bacallà amb panses i pinyons.

Ara toca el calamar o sèpia; el/la tallarem i amb un xic d'aigua el posarem a foc amb una paella. Quan s'hagi begut l'aigua... una mica d'oli i ho daurarem. Ho afegirem al sofregit.

Bé, seguim i ho farem amb el tomàquet... el ratllarem i l'incorporarem al sofregit. Ho deixarem fer tapat uns minuts, sense pressa. Hi afegirem un xic de sucre, una punta de sal i pels atrevits una mica d'herba seca (orenga, alfàbrega, farigola, romaní... depèn del gust que hi voleu potenciar!)

Ara hi afegim el brou, ben bé un dit per sobre el sofregit i seguirem la cocció tapada. Quan començi a fer xup-xup hi afegirem les mandonguilles. A foc lent ho deixarem acabar sense pressa.


Bon profit! On egin!
@100vinagretes